Klicka här för att komma till index
Fakta om föreningen och hur du blir medlem

Här hittar du ledkartor
Här hittar du fina skoterbilder från Arvidsjaur
registrera dig på vårt forum och prata sedan allt som rör snöskoter
Här hittar du fina skoterbilder från Arvidsjaur

Medlem av

 
       
Kika in i Skoterstugan, här går det att värma sig under kalla skoterdagar Här kan du läsa om naturreservatet Reivo kika in på Lefatsfjällen Hornliden är Arvidsjaurs högsta berg  
Vittjåkk/Akkanålke Naturreservat är ett naturskönt lågfjällsområde ca 6 km Sydväst om samhället, bakom AJB:s skjutfält. Området består av ett antal lågfjäll med inslag av gammal granskog. Mitt i området ligger sjön Stenträsket, Sjön ligger på 545 möh.

Hela detta stora urskogsområde är klassat som naturreservat, skoterkörning är tillåten även utanför lederna, men med undantag av Vittjåkk och dess omgivningar då detta är ett välbesökt rekreationsområde för skidåkare med slalombackar och skidspår, därför avlyst från all skotertrafik. men det finns en skoterled upp till serveringsstugan. 

Till detta område är det väl besörjt med skoterleder, dels Nasaleden som är dragen strax norr om K4:s skjutfält via Vittjåkk samt även en led runt skjutfältets södra gräns.

Det finns även möjligt att besöka området med bil tack vare att en bilväg dragits ända fram. Denna väg plogas även vintertid.

Vid den sydöstra delen av sjön finns en timrad koja uppförd, som står öppen för allmänheten året om. Runt sjön finns det även ett antal vindskydd uppsatta. 
Sjön rotenonbehandlades på 70-talet. Därefter inplanterades röding som resulterade i att sjön snabbt blev ett omtyckt vatten av den fiskeintresserade allmänheten. Fiskekort finns att köpa nere på samhället. 

FÄRDBESKRIVNING 

Uppfarten till Akkanålke söderifrån
med Guorbabouda i bakgrunden


Stenträskstugan

Då Stenträsket bara ligger milen utanför samhället bakom K4:s skjutfält så kan vi tipsa om att en lämplig

 skoterutflykt kan vara att köra en sväng runt K4:s skjutfält.

Till Stenträsket finns alltså två alternativa skoterleder från samhället. Den mest frekventerade är Nasaleden som går rakt igenom samhället och vidare västerut mot Nasafjäll. Leden passerar skidfjället Vittjåkk efter 6 km. Här kan man ta sig upp till serveringsstugan längs skoterled, i övrigt råder det totalt skoterförbud i området runt själva Vittjåkks skoidannläggning med tillhörande längdskidspår. När vi sedan fortsätter såhar vi ytterliggare 4 km fram till Stenträskets nordvästra ände. Men mittemellan Vittjåkk och Stenträsket ligger skoterföreningens nyuppförda skoterkoja, som står öppen för allmänheten året runt.


Hemväg från Stenträsket, en fin februaridag


En lämplig hemväg kan som tidigare nämnts ske efter leden som går runt skjutfältet södra gräns. Den är i regel i lite bättre skick då den ej trafikeras lika hårt. Denna led är dock inte lika bred som den norra leden men i regel betydligt jämnare. Vi vill än en gång påminna om att skoterförbudet på Skjutfältet, avvika ej därför från leden på dom ställen som går genom skjutfältet.
 

AVSTÅND 
Arvidsjaur – Vittjåkk 6 km 
Stenträsket (södra ände) - Arvidsjaur 20 km 
Arvidsjaur - Stenträsket (norra ände) 10 km (södra leden) 
Totalt hela turen: 35 km 

För detta område använd Blå kartan 24 I och 24 J. 

INFORMATION
All skoterkörning på
AJB:s skjutfält och inom
Vittjåkksfjällets pister och längdskidområden är förbjudet, undantag av dom uppmärkta skoterlederna.

Klicka hör för att komma till index


Sidan uppdaterades 1 Mars 2008
Sidan skapades 1 Mars 2008

© Arvidsjaur SSF